Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji ratunkiem może być kawa. W wersji z kostkami lodu. Kawa mrożona nas ochłodzi, a dzięki zawartości kofeiny pobudzi. Możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów.
Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona przygotował cztery ciekawe propozycje.
SORBET TONICPRESSO ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI
Kawy z tonikiem to trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz niekonwencjonalnej kompozycji smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połącz składniki, dodaj świeże owoce i zamroź je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.
Składniki:
Wykonanie:
Zadbaj o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połącz je z tonikiem. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.
ORZEŹWIAJĄCE TONICPRESSO
Innym przepisem gwarantującym natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień jest tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek.
Składniki:
Wykonanie:
Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzuć kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlej tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Całość zalej aromatycznym espresso z ekspresu Nivona.
Z systemem pozwalającym na wybór mocy, możesz zdecydować, czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. Kiedy już znajdziesz idealny przepis, będziesz mógł też zapisać go w ekspresie i wybierać automatycznie, nawet z poziomu aplikacji w smartfonie.
WANILIOWE AFFOGATO
Kawa i lody to połączenie skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.
Składniki:
• duża gałka lodów waniliowych
• podwójne espresso
Przygotowanie:
Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować starta gorzką czekoladą i listkiem mięty.
W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji akustycznej i najnowszych rozwiązań młynek w ekspresach Nivona jest niezwykle cichy. Poranny rytuał kawy będzie podstawą Twojej siły spokoju.
MIĘTOWE ICEBLACK
Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie orzeźwiający charakter.
Składniki:
• 40 ml espresso
• 10 ml syropu miętowego
• 10 ml syropu różanego
• kostki lodu
• woda gazowana
Przygotowanie:
Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.
Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystaj do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.
Szczęśliwa siódemka
Seria 7 to bestsellerowa linia w ofercie Nivony, niemieckiego producenta automatycznych ekspresów do kawy. To kompaktowe ekspresy przeznaczone do niewielkich kuchni. Zintegrowany Bluetooth umożliwia parzenie kawy za pośrednictwem smartfona, przy wykorzystaniu aplikacji Nivona. Ekspresy serii 7 łączą w sobie wszystko to, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso, americano, po cappuccino czy latte. Urządzenia charakteryzuje cicha praca, którą zapewnia użycie stożkowego młynka z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. Dzięki temu przygotowywanie ulubionego napoju będzie przyjemnym rytuałem.
Onetouch Spumature zastosowany w urządzeniach tworzy gęstą, kremową, mleczną piankę dzięki czemu przygotujemy doskonałe cappuccino lub latte. Oprócz ośmiu gotowych przepisów ekspres posiada funkcję Moja Kawa, z którą można ustawić ulubioną wersję kawy i cieszyć się jej smakiem po naciśnięciu jednego przycisku. Co więcej, urządzenia umożliwiają wybór temperatury parzenia i mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.
Ekspresy wyposażono w technologię Aroma Balance. Dzięki niej możemy uzyskać różne aromaty z tych samych ziaren kawy. Funkcja naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. Ta różnorodność świetnie sprawdzi się, kiedy z ekspresu na co dzień korzystają domownicy o różnych kawowych gustach.
Podświetlanie filiżanki zapewnia dodatkowe wrażenia estetyczne podczas parzenia kawy.
Ekspresy są łatwe w czyszczeniu, mają elegancki design i będą pasować do każdej kuchennej przestrzeni.
Seria 7 to pięć nowoczesnych urządzeń różniących się m.in. kolorem obudowy i niektórymi funkcjami:
Nivona CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line.
Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Utrzymany w ciemnej kolorystyce jest bardzo elegancki, a zarazem oryginalny.
Nivona CafeRomatica 769 jest w kolorze szarym z delikatnym efektem 3D.
Nivona CafeRomatica 759 i 756 mają czarne, matowe obudowy o ponadczasowym charakterze.
Newseria Lifestyle