W okresie wczesnowiosennym zdrowie dzieci jest szczególnie narażone na obniżenie odporności. By przeciwdziałać szkodliwym mikroorganizmom warto do diety naszych pociech dodać jogurt. Dlaczego?
Jogurty zawierają bakterie szczepu Lactobacillus, wspierające pracę jelit i przeciwdziałające złym bakteriom powodującym zakłócenie pracy układu pokarmowego. Dodatkowo, jogurt jest świetnym źródłem białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Niewątpliwie usprawnia on układ odpornościowy organizmu i świetnia się sprawdza jako probiotyk w kuracji antybiotykowej. Szeroka gama smaków, sprawia, że w każde dziecko znajdzie swój ulubiony smak. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na placuszki z jabłkami na bazie jogurtu i mleka:
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukier oraz sól.
2. Jogurt, mleko i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy lub miksujemy mikserem tylko do połączenia. 3. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do masy i mieszamy. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka i produktów mleczarskich na zdrowie dzieci można uzyskać dzięki projektowi „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
Zachęcamy do odwiedzenia strony dedykowanej projektowi www.dzieciakimleczaki.pl oraz Fanpage www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/ gdzie można znaleźć wiele ciekawostek z mlecznego świata.
Biuro programu "Dzieciaki Mleczaki"