Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) zmniejszyła swoją prognozę światowego deficytu cukru w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) o 5% z 6,19 do 5,869 mln ton. Jednocześnie jednak podniosła o 11% szacunek niedoboru cukru w sezonie 2015/16 z 4,83 do 5,359 mln ton.
W sezonie 2017/18 deficyt ma zniknąć, ale niskie zapasy będą wspierać ceny cukru. Produkcja cukru na świecie w sezonie 2016/17 została oszacowana na około 168 mln ton, a zużycie na około 174 mln ton.
Zapasy spadną do 76 mln ton, co będzie stanowić 43% światowego zużycia–to najniższy od lat udział. Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana sześciu prognoz wynosi-6,7 mln ton. Sezon wcześniej odnotowano deficyt w wysokości 7,6 mln ton.
Pierwsze prognozy dla sezonu 2017/18 zakładają niewielką nadwyżkę produkcyjną.
FAPA/FAMMU na podst.: KE, Reuters