Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat w sprawie wyników dochodzenia epidemiologicznego dotyczącego potencjalnego źródła zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu A, które wystąpiły na terenie Niderlandów i rzekomo miały mieć związek z partią borówek wyeksportowanych z Polski.
Jak dowiadujemy się z komunikatu,
W dniu 14 stycznie 2025 r. Główny Inspektor Sanitarny otrzymał za pośrednictwem Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (Rapid Alert System for Food and Feed) z pojedynczego punktu kontaktowego (SCP) Niderlandów informację o wykryciu wirusa zapalenia wątroby typu A w mrożonych borówkach z Polski. Służby bezpieczeństwa żywności Niderlandów na podstawie wstępnych ustaleń oraz badania pojedynczych próbek borówek pobranych z otwartych opakowań jednostkowych wskazały, że spożycie tych owoców wiązało się z przypadkami wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) u ludzi, które wystąpiły w tym kraju.
Niezwłocznie po uzyskaniu informacji, pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej pod nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przeprowadzili szczegółowe postępowanie wyjaśniające w zakresie potencjalnego powiązania partii polskich borówek z ogniskiem zachorowań na WZW A w Holandii. W toku dochodzenia epidemiologicznego, ustalono, że owoce pochodziły z polskich upraw, zostały zamrożone i zapakowane w opakowania zbiorcze 10 kg w Polsce, a następnie przepakowane w mniejsze opakowania 1kg przez firmę holenderską i wprowadzone do obrotu w sklepach Albert Heijn w Holandii i Belgii.
Przeprowadzono szczegółową kontrolę podmiotów odpowiedzialnych za wprowadzenie tej partii borówek do obrotu. Nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości w zakresie uprawy, zbioru i transportu tych borówek, które mogłyby prowadzić do ich zanieczyszczenia wirusem WZW A na terenie Polski. Nie odnotowano przypadków WZW A wśród pracowników mroźni ani innych osób, które miały kontakt z borówkami w Polsce. Badania laboratoryjne przeprowadzone zarówno przez polską, jak i holenderską firmę, nie potwierdziły obecności wirusa w podejrzanej partii mrożonych borówek jak również innych mrożonych owocach wyprodukowanych w tym samym miejscu i czasie.
W wyniku przeprowadzonych działań kontrolnych nie potwierdzono związku między zachorowaniami na WZW A w Niderlandach a spożyciem mrożonych borówek pochodzących z Polski.
oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: GIS