Zasoby ziemi uprawnej na świecie stale maleją. Prof. Windisch przypomina, że „w 1970 roku
mieliśmy do dyspozycji średnio 3800 m² ziemi ornej na jedną osobę, obecnie to już tylko 2400 m², a
Dla lepszego zrozumienia problemu, profesor posługuje się przykładem boiska piłkarskiego o
powierzchni 7400 m². Dziś taka powierzchnia wyżywi trzy osoby, ale w 2050 roku będzie musiała
wystarczyć dla ponad pięciu. W tej sytuacji konieczne jest maksymalne wykorzystanie zasobów, w
czym hodowla bydła odgrywa istotną rolę.
Efektywne wykorzystanie biomasy
Hodowla bydła nie konkuruje z produkcją żywności dla ludzi. Przeciwnie – umożliwia efektywne
przetwarzanie biomasy niejadalnej przez człowieka, takiej jak trawa, słoma czy plewy, na wartościowe
produkty spożywcze. Dzięki temu z 4 kg tej biomasy można uzyskać co najmniej 3 kg mleka lub 0,4 kg
mięsa, które dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko i witaminy. To ogromna
wartość dodana, która często jest pomijana w debacie publicznej.
Fakty o emisji metanu
Hodowla bydła jest także niesłusznie obwiniana o duży wpływ na emisję gazów cieplarnianych,
zwłaszcza metanu. Profesor Windisch zauważa, że metan produkowany przez bydło ma stosunkowo
krótki czas obecności w atmosferze – około 8 lat. Co więcej, w czasach przedindustrialnych emisje
metanu były wyższe, a mimo to nie zaobserwowano znaczącego wpływu na klimat.
Zrównoważona przyszłość rolnictwa
Zrównoważona gospodarka rolna, łącząca produkcję roślinną i zwierzęcą, jest kluczem do
efektywnego wykorzystania ziemi i minimalizacji marnotrawstwa. Hodowla bydła pozwala na pełne
wykorzystanie biomasy, przyczyniając się do zwiększenia efektywności produkcji i bezpieczeństwa
żywnościowego. Prof. Windisch podkreśla, że żywność dla ludzi, pasza dla zwierząt i produkcja
energii to trzy filary, które muszą ze sobą współgrać, by zapewnić przyszłość rolnictwa.
Hodowla bydła nie jest zagrożeniem dla środowiska, lecz elementem zrównoważonego rolnictwa.
Poprzez efektywne wykorzystanie zasobów, w tym biomasy niejadalnej dla ludzi, możliwe jest
zwiększenie wydajności produkcji żywności, przy jednoczesnej ochronie środowiska. Hodowla
zwierząt, zarządzana w sposób zrównoważony, stanowi kluczowy element przyszłości produkcji
rolnej.
Bądź na bieżąco z naszą kampanią!
Śledź nas na na stronie LoweKrowe oraz na Facebooku, Instagramie i Twitterze.