Biogaz_III Forum 2025

Gryczana czy jęczmienna? Na słodko czy na słono? Na obiad czy na deser?

23 czerwca 2025
Gryczana czy jęczmienna? Na słodko czy na słono? Na obiad czy na deser?

KASZOWE HISTORIE MARIETY MARECKIEJ

Przepisy ekspertki na pyszne i proste w przygotowaniu dania z kaszami

Gryczana czy jęczmienna? Na słodko czy na słono? Na obiad czy na deser? Bez względu na rodzaj, smak i porę, kasza często gości w kuchni Mariety Mareckiej – autorki książek o gotowaniu, prowadzącej autorskie telewizyjne programy kulinarne. Jako ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przedstawia przepisy na dania z kaszami, za którymi stoją osobiste historie

i wspomnienia, dzieli się poradami kulinarnymi oraz zdradza, która kasza jest tą ulubioną.

 

KASZA Z SERKIEM WIEJSKIM LUB JOGURTEM, TRUSKAWKAMI NA CIEPŁO I OWOCAMI

- Jako dziecko niespecjalnie przepadałam za kaszami. Moja ciocia postanowiła mnie do nich przekonać. Przygotowała nietypowy deser: kaszę jęczmienną perłową, ugotowaną, ale już chłodną, podała z kleksem gęstej śmietany i posypała owocami. Jakież to było dobre! Do dzisiaj pamiętam ten smak. Sama robię ten deser trochę inaczej. Jesienią i zimą najczęściej sięgam po mrożone owoce. Podgrzewam je z odrobiną miodu bądź cukru i polewam takim gorącym sosem ugotowaną kaszę. Dodaję jogurt i posypuję jeszcze świeżymi owocami – mówi Marieta Marecka.

Składniki (2 porcje; czas przygotowania: 15 minut):

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej, perłowej
  • 4 łyżki serka wiejskiego lub gęstego jogurtu
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki borówek
  • 2-3 łyżki malin
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Garść ulubionych orzechów

Gotujemy kaszę w  dużej ilości osolonej wody na sypko, odsączamy na sicie i przelewamy chłodną wodą jak tylko kasza będzie miękka. Truskawki wrzucamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki miodu, cukier wanilinowy i gałązkę rozmarynu. Podgrzewamy na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kaszę przekładamy do miseczki, zalewamy gorącym sosem, nakładamy serek lub jogurt
i dekorujemy świeżymi owocami oraz poszatkowaną miętą. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni i drobniej pokrojonymi orzechami.

Porady:

  • Kaszę możecie ugotować np. dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a jeśli nagotujecie przypadkiem za dużo kaszy do obiadu, bez względu na rodzaj kaszy, możecie ją poporcjować i zamrozić. Jak tylko najdzie was ochota, wyciągacie ją z zamrażalnika, wrzucacie do wrzątku na chwilę i dodatek do obiadu czy śniadania będzie gotowy.
  • Do dań na słodko sięgnijcie po kaszę perłową, jaglaną, pęczak lub gryczaną niepaloną. Są delikatniejsze
    w smaku niż np. gryczana palona.

 

KASZOTTO Z PĘCZAKU Z GRZYBAMI

- To danie, które bardzo zmieniło podejście mojego syna do kasz. Nie był ich wielkim fanem. Pomyślałam, że zrobię taką kaszę, która naprawdę mu zasmakuje – moją ulubioną, czyli kaszę pęczak. Dorzuciłam dużo grzybów, zebrałam trochę ziół z ogrodu, posypałam wędzonym twarogiem. Bardzo proste danie,
a fantastyczne! Zadziałało. Syn powiedział: „mama, takie kasze możesz gotować” –
opowiada ekspertka kulinarna.

 kaszotto

Składniki (dla 2 osób; czas przygotowania: ok. 30 minut):

  • 4 łyżki masła
  • 150 g pęczaku
  • 2 garście suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • pęczek dymki
  • bulion warzywny (ok. 500 l)
  • świeże oregano
  • świeży tymianek
  • 2-3 łyżki pokruszonego, wędzonego twarogu
  • Sól, pieprz
  • Masło

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy jeszcze raz świeżą wodą, tak by zakryła grzyby. Wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 15 minut. Odsączamy, zachowujemy cenny wywar, a grzybki drobno kroimy. Cebulę dymkę kroimy, wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę masła. Mieszamy do lekkiego zeszklenia cebulki, dorzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy krótko. W osobnym rondlu rozgrzewamy kolejną, 1 sporą łyżkę masła, wsypujemy suchą, surową kaszę i mieszamy, aż się trochę zeszkli. Dodajemy przesmażone grzyby z dymką, listki tymianku, mieszamy i podlewamy chochlą bulionu. Mieszamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, postępujemy dokładnie jak w przypadku risotto. Dolewamy na zmianę chochlę bulionu i chochlę wywaru spod grzybów. Za każdym razem czekamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kaszę gotujemy w ten sposób, aż będzie ugotowana, ale nie rozgotowana, będzie stawiała lekki opór przy gryzieniu. Na koniec dosypujemy listki oregano, resztę masła mieszamy dokładnie i podajemy posypane pokruszonym, wędzonym twarogiem.

Porady:

  • Do tego dania najlepiej sprawdzi się kasza pęczak - nie rozgotuje się za szybko, nie będzie rozpadać.
  • Kasze lubią wyraźne dodatki, mocniejsze przyprawienie, szczególnie jeśli robicie z nich danie jednogarnkowe. Dorzućcie do dania ostrzejsze przyprawy, wędzone dodatki, jak boczek czy wędzony twaróg. Kasze nie obrażą się również na dużą ilość ziół, tj. mięty, pietruszki czy koperku.

ZAPIEKANE PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z MIĘSNYM SOSEM

- Dostałam kiedyś bardzo trudne zadanie. Kilkanaście lat temu podejmowałam gości i jeden z nich nie jadł glutenu. Dla mnie trudne zadanie, bo u mnie gluten w kuchni jest. Pomyślałam: co takiego mam w spiżarni, co mogłoby być smaczne i nie zawierać glutenu? Kasza gryczana - to jest to! Zrobiłam proste placki tylko
z dwóch składników – wody i kaszy. Takie placki można podać na słodko i na słono. Moja wersja jest na słono – z mięsnym sosem. Myślę, że bardzo się zdziwicie, że takie placki można zrobić –
mówi Marieta Marecka.

placki

 Składniki (4 porcje; czas przygotowania: ok. 1 godz.)

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka wody
  • Duża szczypta soli

Sos:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 700 g świeżych pomidorów
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
  • 50 ml tłustej śmietanki 30-36 %
  • 1 szklanka startego, żółtego sera
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Olej rzepakowy
  • Masło i kasza manna

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień obieramy gruszkę i kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce. Kaszę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i smażymy z niej cienkie placki na rozgrzanym oleju. Jednocześnie w szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojony w paski boczek i krótko podsmażamy, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojoną
w kosteczkę marchew, podsmażamy mieszając, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, wrzucamy mielone mięso. Przesmażamy cały czas mieszając, mięso powinno się delikatnie zarumienić i rozpaść na drobniejsze kawałki. Dolewamy pomidory z puszki lub wrzucamy pokrojone świeże pomidory. Doprawiamy cukrem lub miodem, dodajemy oregano i tymianek i gotujemy całość na małym ogniu, aż część płynu odparuje, szczególnie jeśli używamy świeżych pomidorów. Na koniec, jak sos będzie gęsty, dolewamy śmietankę i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Na każdy z placków kładziemy po 2-3 łyżki sosu i zwijamy. Układamy
w natłuszczonej formie, polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego pieca do 170 stopni C na ok. 20 minut, aż całość się podgrzeje i ser rozpuści. Podajemy posypane natką pietruszki.

 

Porady:

  • Przed nalaniem ciasta na patelnię musimy dobrze rozgrzać tłuszcz i samą patelnię, dzięki temu placki nie przykleją się do patelni. W trakcie smażenia możemy już lekko zmniejszać temperaturę, żeby ich nie spalić.
  • Ciasto z kaszy koniecznie doprawiamy odrobiną soli, nawet jeśli planujemy podać placki na słodko. Same
    w sobie są dość neutralne w smaku, więc idealnie nadają się do podania z farszem słonym, jak i słodkim.

 

 

O ekspertce

Marieta „Maryś” Marecka

Prowadzi autorski program „ABC GOTOWANIA” oraz „365 Obiadów Mariety Mareckiej” na antenie Kuchnia+. Autorka książek. W październiku 2015 ukazała się jej pierwsza książka „ABC gotowania”. W 2016 pojawiła się na rynku część druga, a jesienią 2017 – kolejna, tym razem „ABC gotowania 3”.

Swoją kulinarną przygodę rozpoczęła udziałem w drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w telewizji TVN. Potem zajęła drugie miejsce w programie „Warsztaty smaku Kuchni+ z Tomkiem Jakubiakiem”. Miała tam swój autorski odcinek „Warsztaty Smaku – Wyjadacze”.

Obecnie jest częstym gościem śniadaniowego programu Dzień Dobry TVN. Publikuje felietony i przepisy kulinarne
w magazynach kobiecych oraz na portalach internetowych. Kolekcjonuje publikacje kulinarne. Zakochana w kuchni, przepisach, smakach, swoim mężu, synku, córce oraz w podróżach. W kuchni i w życiu nie znosi monotonii. Dlatego kulinarne warsztaty i spotkania z nią są energetyczne, błyskotliwe, interesujące. Można na nich poznać nie tylko ABC gotowania, ale także zarazić się od niej radością życia, miłością do kuchni i kulinarnych podróży.

Z wykształcenia jest magistrem zarządzania i marketingu, a pracę magisterską pisała o modzie na gotowanie.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: Zespół kampanii Smart Media


POWIĄZANE

Polska sprzeciwia przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza o...

Czerwiec w tym roku stoi pod znakiem wyborów. Niektórzy głosowali sercem, inni r...

Pod koniec grudnia 2024 Komisja Europejska oraz przywódcy krajów Mercosur (Brazy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę