Grupa Lactalis jest jednym z największych producentów i eksporterów serwatki. Teraz możliwości firmy rosną w związku z nowymi inwestycjami w zakresie słodkiego jak i zdemineralizowanego półproduktu. Zakład był pierwotnie własnością Lactosérum France LSF i w 2014 r. został przejęty przez Lactalis Ingredients. Powodem był fakt, że fabryka LSF była pionierem w produkcji serwatki w proszku i serwatki zdemineralizowanej. W ciągu ostatnich trzech lat zakład przeszedł gruntowny remont.
Obecna inwestycja pozwoliła firmie Lactalis Ingredients sprostać dwóm głównym wyzwaniom: zwiększeniu potencjału produkcyjnego i zmniejszeniu wpływu na środowisko. Nowa inwestycja obejmuje nową suszarnię rozpyłową, która oferuje wyższą jakość słodkiej serwatki w proszku poprzez optymalizację procesu krystalizacji laktozy.
Elementem nowej inwestycji jest również największa w Europie farma słoneczna. Pozyskana energia będzie służyła m.in. do podgrzewania wody.
Forum Mleczarskie