Niemiecka firma analityczna F.O. Licht zwiększyła swój szacunek deficytu cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 7,2 do 8 mln ton. Dużo mocniej podniesiono szacunek deficytu dla sezonu 2016/17: z-1,5 do-4,9 mln ton. W relacji rocznej niedobór spadnie o 39%.
Większy deficyt to przede wszystkim efekt mniejszej, niż wcześniej oczekiwano, produkcji w Azji oraz rosnącego spożycia. Firma nie podała szacunków całego bilansu.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi-6,7 mln ton. Również sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana sześciu szacunków wynosi-4,9 mln ton.
Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,4 mln ton.
FAPA/FAMMU na podstawie Reuters