Fermy Woźniak od wielu lat inwestują coraz więcej środków w rozwój alternatywnych metod chowu kur niosek, jednocześnie zamrażając rozwój systemów klatkowych. Jednakże, odpowiedzialność jaka ciąży na liderze rynku oznacza, że każda płynąca ze strony spółki deklaracja musi być rozważna i uwzględniać wiele aspektów. Priorytetem dla Ferm Woźniak jest w takim samym stopniu zapewnienie konsumentom pewnego dostępu do bezpiecznej i wysokiej jakości żywności w rozsądnej cenie jak dobrostan zwierząt.
Z rynkową pozycją wiążę się ogromna odpowiedzialność, której Fermy Woźniak nigdy nie unikają. Rozumiejąc swoje znaczenie w branży, ale także w życiu konsumentów, firma dba o wiele różnych aspektów produkcji jaj, w tym o wyznaczanie standardów i kreowanie trendów czy rozsądne reagowanie na zmiany na rynkach oraz w światowej gospodarce.
Jednym z przykładów rynko-twórczych działań Ferm Woźniak jest opracowanie i wdrożenie autorskiego systemu kontroli jakości EGGIDA. Głównymi założeniami systemu EGGiDA jest prowadzenie regularnych i szczegółowych kontroli wewnętrznych, w ramach procedur bezpieczeństwa, oraz zapewnienie najwyższych, rozszerzonych i pogłębionych wymogów dotyczących jakości jaj konsumpcyjnych oraz ich otoczenia.
– System EGGiDA, jako zintegrowane narzędzie realizacji strategii zarządzania jakością, został wprowadzony na wszystkich etapach produkcji i obejmuje wszystkie oddziały Ferm Woźniak. Co więcej, edukujemy rynek i wdrażamy rozwiązania systemu EGGIDA również wśród podmiotów współpracujących z Grupą Woźniak. Cały system opiera się na wykonywaniu dodatkowych, niewymaganych przez jednostki nadzorujące kontroli powiązanych z maksymalnym bezpieczeństwem produktu – mówi Adam Woźniak, prezes zarządu Ferm Woźniak.
Fermy Woźniak uważnie obserwują to, co dzieje się na zagranicznych rynkach i reagują na wszelkie zmiany legislacyjne, ale i dostosowują się do oczekiwań partnerów handlowych jak i konsumentów.
– Jesteśmy w procesie zmian w strukturze naszej produkcji. Podtrzymujemy, że nadal będziemy inwestować w rozwój chowów alternatywnych. Od 2016 roku nie inwestujemy w rozwój chowu klatkowego. Od 7 lat wszystkie nowe stanowiska jakie powstają na naszych fermach to chów ściółkowy albo wolny wybieg. Jesteśmy odpowiedzialną firmą i musimy działać racjonalnie, nie w oparciu o emocje. Jeżeli chcemy dalej zapewniać konsumentom pewny dostęp do bezpiecznej i wysokojakościowej żywności w rozsądnej cenie to nie możemy działać gwałtownie ani składać deklaracji, z których nie będziemy mogli się wywiązać. Z drugiej strony, dbamy o standardy dobrostanu naszych zwierząt, jesteśmy regularnie kontrolowani przez odpowiednie instytucje i stale rozwijamy nasze procedury, konsultując się na przykład ze specjalistami zajmującymi się behawiorem kur niosek. Działamy zgodnie z obowiązującym prawem i dbamy o standardy, które są znacząco wyższe niż w wypadku producentów jaj z krajów trzecich – podkreśla Adam Woźniak.
Dane z Unii Europejskiej pokazują, że chowy alternatywne są produkcją rozwijającą się. Chów klatkowy w dającej się przewidzieć przyszłości nie zniknie jednak całkowicie. W debacie na temat chowu klatkowego trzeba z jednej strony brać pod uwagę potrzeby konsumentów, a z drugiej dobrostan zwierząt. Bezpieczeństwo dostępu do żywności jest takim samym priorytetem jak dobrostan zwierząt. Komisja Europejska wstrzymała prace nad zakazem chowu klatkowego, w obliczu inflacji i niepewnej sytuacji gospodarczej oraz geopolitycznej. Pamiętajmy też, że nie wszyscy konsumenci chcą całkowitego wycofania z rynku jaj z chowu klatkowego, ponieważ spowodowałoby to raptowny wzrost cen żywności oraz znacząco ograniczyło dostępność produktów w sklepach. Inicjatywa „End the Cage Age” zebrała poparcie od zaledwie 1,4 mln zweryfikowanych sygnatariuszy, podczas gdy w Unii Europejskiej mieszka 447,7 mln osób – poparcie dla tej inicjatywy wyraziło zatem jedynie 0,3% obywateli Wspólnoty. Co więcej, w najnowszym badaniu Eurobarometr, aż 55% respondentów z Polski wskazało, że nie jest skłonne płacić więcej za produkty pochodzące z alternatywnych systemów rolniczych.
– Konsumenci są naszą inspiracją. Każdy z nas chce mieć wybór diety i produktów spożywczych, z których ta dieta się składa. Liderzy każdej branży i każdego rynku powinni pamiętać o swoich zobowiązaniach wobec wszystkich interesariuszy, a jednym z tego typu zobowiązań jest właśnie gwarantowanie świadomego oraz wolnego wyboru – podsumowuje prezes Ferm Woźniak.
W dyskusji o rezygnacji z chowu klatkowego trzeba wziąć także pod uwagę argumenty środowiskowe i związane z bezpieczeństwem mikrobiologicznym. Ślad ziemny chowów alternatywnych jest drastycznie wyższy niż chowu klatkowego. W kurniku o powierzchni 20 m x 110 m maksymalna obsada w systemie klatkowym wynosi 58 100 kur niosek. Gdyby przekształcić tego typu kurnik na system wolnowybiegowy, obsada wyniosłaby około 38 000 zwierząt (czyli o 35% mniej). Dodatkowo, powierzchnia wybiegu musiałaby wynosić 155 400 m2, czyli 15,6 hektara.
Obecnie funkcjonujące systemy klatkowe, w których przebywają kury nioski są budowane przez międzynarodowe (niemieckie i holenderskie) firmy, które w dbałości o dobrostan zwierząt stosują konstrukcje opracowane przez ekspertów bezpieczeństwa hodowlanego i behawioralnego zwierząt zatwierdzone przez Komisję Europejską.
***
Fermy Woźniak to lider produkcji krajowej i jeden z 20 największych producentów jaj na świecie - według WATTPoultry. Firma istnieje na rynku od 1986 roku. Posiada w pełni zintegrowany system produkcji jaj konsumpcyjnych w cyklu zamkniętym oraz własną flotę ponad 200 pojazdów ciężarowych o normach emisji EURO 5 i EURO 6. Ponadto, firma prowadzi skup zbóż na terenie zachodniej Polski oraz posiada mieszalnię pasz. Kontrola na każdym etapie procesu – od stad rodzicielskich, wylęgarni i odchowu niosek, przez wytwórnię wysokogatunkowej paszy, po pakowanie i transport jaj, zapewnia najwyższą jakość produktów. Bogaty asortyment uwzględnia jaja białe i brązowe różnych rozmiarów, w tym jaja z wolnego wybiegu, jaja ściółkowe, jaja klatkowe czy z jaja z datą zniesienia. Fermy Woźniak to także trzy centra logistyczne na potrzeby realizacji dostaw.
Gwarancją jakości produktu końcowego jest pierwszy na rynku i autorski system kontroli EGGiDA oraz certyfikaty BRC, AntibioticsFree czy HG. Firma została m.in. dwukrotnie wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta, złotym godłem Konsumenckiego Lidera Jakości oraz Orłem Eksportu województwa wielkopolskiego.
Marka jaja ZDROVO od Ferm Woźniak otrzymała wyróżnienie Konsumencki Lider Jakości – Debiut 2018, a w 2020 roku nagrodę Zdrowa Marka Roku. ZDROVO dociera do szerokiego grona odbiorców: gospodyń domowych, sportowców, studentów, managerów – wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Edukuje oraz inspiruje o dobroczynnym działaniu jaja – bogatego źródła witamin i składników mineralnych, ale także wysokiej jakości białka. ZDROVO to marka lifstyle’owa, która jest towarzyszem każdego dnia. W związku z tym, mówiąc językiem marki, polecamy jaja: śniadanivo, obiadovo czy walentynkovo. Siedziba przedsiębiorstwa Ferm Woźniak znajduje się w Żylicach nieopodal Rawicza.
Więcej informacji: fdw.pl/pl oraz www.zdrovo.pl
oprac, e-mk, ppr.pl źródło: Fermy Drobiu Woźniak - Biuro Prasowe