Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

FERMENTACJA PRECYZYJNA, CZYLI CO?

10 kwietnia 2024
FERMENTACJA PRECYZYJNA, CZYLI CO?

Z inicjatywy Copa-Cogeca odbyły się warsztaty dotyczące fermentacji precyzyjnej, w których wziął udział Adam Drosio ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.   

Co to jest fermentacja precyzyjna? 

Fermentacja precyzyjna to marketingowa nazwa procesów łączących procesy fermentacji z wykorzystaniem genetycznie zmodyfikowanychmikroorganizmów w celu uzyskania w środowisku laboratoryjnym białka bez wykorzystania zwierząt gospodarskich. W ten sposób można wytworzyć sztuczne produkty przypominające mleko, sery, twarogi, ale także np. lody. Na razie wytwarzane są one w niewielkiej ilości, co oznacza bardzo wysokie ceny. Ale trwają przygotowania do produkcji na większą skalę.  

Problem z nazewnictwem 

Podczas spotkania ekspertów Copa-Cogeca dyskutowano nad kwestią nazewnictwa takich produktów, którym próbuje się nadawać nazwy tradycyjnych produktów odzwierzęcych takich mleko czy ser. 

- Dlaczego producenci całkowicie nowych produktów, które w żaden sposób nie są związane z hodowlą zwierząt, przypisują sobie takie tradycyjne nazwy. To niedopuszczalne wprowadzanie konsumentów w błąd. To także bardzo niebezpieczna strategia marketingowa, która może pogorszyć pozycję rynkową hodowców oraz producentów tradycyjnych produktów mleczarskich – mówił na spotkaniu Adam Drosio.  

Wartości odżywcze i ślad węglowy 

Podczas spotkania poddano także wątpliwość wartości odżywcze produktów pochodzących z fermentacji precyzyjnej. Zwłaszcza w porównaniu z tradycyjnymi produktami odzwierzęcymi. - Takie produkty są bardzo ubogie w ważne dla zdrowia składniki pokarmowe. Należy pamiętać, że nawet jeżeli te produkty będą „suplementowane” to i tak nigdy nie zastąpią pełnowartościowej żywności odzwierzęcej. Dodatkową kwestią jest wysoki ślad węglowy i negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne produktów wytwarzanych w laboratoriach. W fermentacji precyzyjnej wykorzystuje się bowiem genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy a to może spowodować zmiany w mikrobiomie środowiska naturalnego poprzez zdominowanie naturalnie występujących mikroorganizmów. Grozi to degradację bioróżnorodności naturalnie występujących mikroorganizmów. Kwestie te nie są jeszcze zweryfikowane i wymagają precyzyjnych wieloletnich badań – podsumował A. Drosio.

Ile wart jest rynek alternatyw białkowych ? 

W ciągu ostatnich dziesięciu lat w sektorze alternatywnych białek zainwestowano kapitał w wysokości ok. 14,2 mld dolarów, z czego 79% zebrano od początku roku 2020 r., a konkretnie od wybuchu pandemii Covid-19. W 2021 r. inwestycje w fermentację precyzyjną ogółem wyniosły ponad 750 mln dolarów, a do roku 2030 r. mają osiągnąć poziom kilkudziesięciu miliardów dolarów.

 

oprac, e-mk,ppr.pl


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę