W czerwcu br. 2016 roku wzrósł comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla czerwca br. był na poziomie średnio 163,4 punktów wobec 155,7 pkt. w maju’2016, czyli wzrósł o 6,6 pkt. tj. 4,2% wobec maja br., co oznacza największy miesięczny wzrost od 4 lat.
Przez 1 rok tj. wobec czerwca 2015 roku (wówczas poziom: 164,9 pkt.) indeks zmniejszył się o 1,5 pkt. tj. o 1%. Oznacza to czwarty miesiąc z rzędu wzrost, po czterech z kolei miesiącach spadku indeksu (listopad’15-luty’16) poprzedzonych dwoma miesiącami wzrostów (wrzesień’15-październik’15). Wcześniej dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały (grudzień’14-sierpień’15). W skali miesięcznej indeksowane produkty utrzymywały różne trendy: zboża, artykuły mleczarskie, cukier oraz mięso podrożały, a staniały jedynie oleje roślinne.
W czerwcu 2016 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 162,1 pkt. (drugi miesiąc z rzędu zmniejszył się po wzroście trzech wcześniejszych miesięcy z rzędu) wobec 163,3 w maju 2016 r., czyli był niższy o 1,3 pkt. (-0,8%) wobec 156,2 pkt. w czerwcu 2015 roku.
Spadek wartości tego indeksu odzwierciedlał obniżenie wartości oleju palmowego pod wpływem osłabienia popytu oraz rosnącej sezonowej podaży eksportowej tego oleju czołowych producentów: Malezji i Indonezji. Dodatkowo na ten indeks wpływała perspektywa wzrostu podaży oleju słonecznikowego i rzepakowego. W odróżnieniu, olej sojowy podrożał ze względu na spadek podaży z Ameryki Płd. i mniej optymistyczne niż wcześniej zakładano perspektywy jego produkcji w sezonie 2016/17.
FAMMU/FAPA na podst.: FAO