Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dwie przekąski z polskimi paprykami. Absolutny hit każdej imprezy!

11 września 2024
Dwie przekąski z polskimi paprykami. Absolutny hit każdej imprezy!

Ostatnio prawdziwym hitem kulinarnym stały się dwie odmiany papryk: Sweet Bite oraz Pimientos de Padrón. Te pyszne i wszechstronne warzywa nie tylko zdobyły uznanie wśród miłośników zdrowej kuchni, ale też coraz częściej stają się gwiazdami domowych przyjęć oraz spotkań przy grillu. Zdecydowana większość polskiej papryki pochodzi z upraw zlokalizowanych na południu Mazowsza, nieopodal Radomia, gdzie warunki klimatyczne są idealne do ich wzrostu. Uprawiane w Polsce, oferują świeżość i jakość, które z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach.

Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać kraj pochodzenia warzyw – te z Polski nie musiały przejeżdżać wielu kilometrów, są zebrane w pełni sezonu, dzięki czemu są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Odkryjmy, jak najlepiej wykorzystać te wyjątkowe odmiany papryk, aby cieszyć się ich niezwykłym smakiem.

Zachęcamy do wypróbowania dwóch przepisów, które nie tylko oczarują Twoje kubki smakowe, ale również dodadzą kulinarnego blasku każdej okazji. Te proste, ale efektowne dania sprawią, że Twoi goście będą zachwyceni zarówno ich smakiem, jak i wyglądem, co z pewnością umili wspólne chwile spędzone przy stole.

 

  1. 1.       Papryka Sweet Bite nadziewana serkiem
papryki cukienie

Składniki:

  • 10 papryk Sweet Bite
  • 150 g serka koziego lub ricotty
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Delikatnie przekrój papryki Sweet Bite wzdłuż, pozostawiając łodygi i nasiona.
  3. W misce wymieszaj serek koziego z bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Za pomocą małej łyżeczki delikatnie nadziej papryki przygotowanym serkiem.
  5. Ułóż nadziewane papryki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Skrop papryki oliwą z oliwek.
  7. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut, aż ser zacznie się lekko rumienić.
  8. Podawaj ciepłe jako przystawkę lub dodatek do głównego dania.

 

2. Pimientos de Padrón smażone

papryki cukienie

Składniki:

  • 200 g papryk Pimientos de Padrón
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Gruba sól morska do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu.
  2. Gdy oliwa będzie gorąca, wrzuć papryki Pimientos de Padrón na patelnię.
  3. Smaż papryki, mieszając od czasu do czasu, aż skórka zacznie pękać i papryki zrumienią się z każdej strony, co zajmie około 4-5 minut.
  4. Usuń papryki z patelni i od razu posyp je grubą solą morską.
  5. Podawaj natychmiast jako przekąskę lub dodatek do głównego posiłku.

Inne możliwości wykorzystania:

  • Papryka Sweet Bite świetnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek, gdzie jej słodki smak wspaniale komplementuje świeże warzywa.
  • Pimientos de Padrón świetnie nadają się do grillowania, dodając autentycznego smaku i charakteru każdemu daniu. Wystarczy je skropić oliwą i grillować do miękkości, aby cieszyć się ich wyjątkowym aromatem.

Papryka Sweet Bite i Pimientos de Padrón to doskonałe przykłady na to, jak polska ziemia potrafi wydać produkty o unikatowych walorach smakowych. Nadziewanie Sweet Bite czy szybkie Pimientos de Padrón to tylko niektóre z wielu sposobów na to, jak można wykorzystać te wyjątkowe odmiany papryk w naszej kuchni. Wypróbuj te przepisy i ciesz się smakiem lata na talerzu!

Moc Polskich Warzyw

Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów
i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw (#Fundusze Promocji).

W lipcu 2024 r. zainaugurowano już piątą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.

Przepisy, porady i więcej informacji znajdziesz na www.mocpolskichwarzyw.pl oraz na kanałach kampanii w social mediach.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę