Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2016/2017 zbiory winogron we Włoszech wyniosą 1,0 mln ton–czyli o zaledwie 44,0 tys. ton mniej wobec poprzedniego sezonu. Tym samym Włochy są największym, unijnym producentem tych owoców w Unii Europejskiej.
Włosi to nie tylko największy producent ale i konsument winogron w UE 28–w sezonie 2016/2017 poziom krajowego spożycia oszacowano na około 580,0 tys. ton. Włoskie winogrona są bardzo popularne w pozostałych krajach unijnych-w minionym sezonie 2015/2016 kraj ten wyeksportował w sumie niecałe 467,0 tys. ton tych owoców, a na bieżący sezon 2016/2017 szacuje się wielkość eksportu na poziomie 442,0 tys. ton.
Zdecydowanie największym importerem włoskich winogron są pozostałe kraje unijne–w minionym sezonie było to prawie 424,0 tys. ton. Najwięcej winogron trafiło na rynek niemiecki–prawie 125,0 tys. ton oraz francuski–98,5 tys. ton.
Ponadto spore ilości trafiły do Polski–43,5 tys. ton oraz po 22,0 tys. ton do Hiszpanii i Szwajcarii. W przypadku importu–jest on zdecydowanie mniejszy–w sezonie 2015/2016 było to 24,7 tys. ton, a na sezon 2016/2017 prognozuje się 23,0 tys. ton.
Owoce te sprowadzane są przede wszystkim z pozostałych państw unijnych–głównie z Hiszpanii i Holandii.
FAMMU/FAPA na podst.: USDA