Ptak_Waw_CTR_2024

Dekret sądu w USA zakazał Rizo Lopez Foods produkcji i sprzedaży ar. spożywczych

9 października 2024
Dekret sądu w USA zakazał Rizo Lopez Foods produkcji i sprzedaży ar. spożywczych

Po wielostanowym wybuchu epidemii listeriozy związanej z produktami z sera Queso Fresco i Cotija Sąd Federalny wydaje dekret o zgodzie przeciwko Rizo Lopez Foods Inc.


W dniu dzisiejszym Sąd Okręgowy Stanów Zjednoczonych dla Wschodniego Dystryktu Kalifornii wydał dekret o stałym zakazie sądowym przeciwko Rizo Lopez Foods Inc. ("Rizo Lopez Foods"), producentowi żywności z siedzibą w Kalifornii, oraz współwłaścicielom firmy, Edwinowi Rizo i Tomasowi Rizo. Dekret o zgodzie zakazuje Rizo Lopez Foods produkcji i sprzedaży niektórych produktów spożywczych, dopóki firma nie spełni wymogów federalnej ustawy o żywności, lekach i kosmetykach (FD&C Act), przepisów federalnych i innych wymogów.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oraz Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC), we współpracy z partnerami stanowymi i lokalnymi, zbadały wieloletnią, wielostanową epidemię zakażeń Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) związanych z serami queso fresco i cotija produkowanymi przez Rizo Lopez Foods z Modesto w Kalifornii.

L. monocytogenes to gatunek bakterii chorobotwórczych. Kiedy ludzie spożywają żywność skażoną L. monocytogenes, może rozwinąć się u nich choroba zwana listeriozą. Infekcja ta może mieć poważne niekorzystne skutki dla konsumentów, w szczególności kobiet, które są lub mogą zajść w ciążę, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym. Powikłania choroby mogą obejmować zapalenie płuc, uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, zapalenie wsierdzia, zlokalizowane ropnie, zmiany skórne i zapalenie spojówek.

W styczniu 2024 r. Oddział ds. Żywności i Leków Departamentu Zdrowia Stanu Hawaje pobrał próbkę detaliczną dojrzałego meksykańskiego sera tartego Cotija, a próbka dała wynik pozytywny na obecność L. monocytogenes. Sekwencjonowanie całego genomu próbki sera L. monocytogenes-dodatniej pasowało do wcześniejszych chorób klinicznych zidentyfikowanych przez CDC. FDA przeprowadziła inspekcję zakładu pozwanych w okresie od stycznia do lutego 2024 r., a następnie FDA zidentyfikowała ten sam szczep L. monocytogenes w środowisku placówki. Zgodność ta wskazuje, że szczep L. monocytogenes prawdopodobnie pochodzi z zakładu pozwanych. W lutym 2024 r. firma Rizo Lopez Foods dobrowolnie wycofała cały swój zapas produktów mlecznych, niezależnie od daty przydatności do spożycia produktu.

W sumie dochodzenie CDC w sprawie epidemii zidentyfikowało 26 chorób, które wystąpiły w 11 stanach i obejmowały 23 hospitalizacje. Dwie z tych osób zmarły. Cztery osoby były w ciąży, w tym jedna straciła ciążę.

"Bezpieczeństwo żywności to kluczowa odpowiedzialność. Producenci serów typu fresco są odpowiedzialni za produkcję bezpiecznej żywności, w tym za przestrzeganie przepisów i regulacji dotyczących bezpieczeństwa żywności. Dzięki temu niefortunnemu wybuchowi widzimy, co może się stać, gdy firma nie wywiąże się ze swoich zobowiązań prawnych" – powiedział zastępca komisarza FDA ds. żywności dla ludzi, Jim Jones. "FDA zawsze będzie stawiać bezpieczeństwo konsumentów i zdrowie publiczne na pierwszym miejscu i będzie nadal pociągać firmy do odpowiedzialności, gdy produkują i dystrybuują skażoną żywność na rynku amerykańskim".

Dekret o zgodzie zakazuje Rizo Lopez Foods, Edwin Rizo i Tomas Rizo oraz wszelkim osobom lub podmiotom aktywnie działającym w porozumieniu lub uczestniczącym z nimi, które otrzymają powiadomienie o dekrecie, bezpośredniego lub pośredniego wytwarzania, przygotowywania, przetwarzania, pakowania, przepakowywania, odbierania, etykietowania, przechowywania i/lub dystrybucji jakichkolwiek produktów, z wyjątkiem żywności paczkowanej, w ich obiektach lub z ich zakładów, chyba że i dopóki nie zostaną spełnione określone wymagania w celu zapewnienia, że działają zgodnie z ustawą FD&C, przepisy FDA i dekret. Dekret o zgodzie wymaga, aby pozwani podjęli działania naprawcze i uzyskali zgodę FDA, zanim będą mogli wznowić działalność.

FDA pozostaje zaangażowana w promowanie kultury bezpieczeństwa żywności wśród wszystkich producentów żywności, którzy dostarczają produkty do USA. Agencja opracowała strategię mającą na celu zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia ognisk epidemii i chorób związanych z listeriozą związanych z serami i będzie nadal współpracować z firmami w celu zapewnienia bezpieczeństwa dostaw żywności w USA.

***

FDA, agencja wchodząca w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, chroni zdrowie publiczne, zapewniając bezpieczeństwo, skuteczność i ochronę leków stosowanych u ludzi i zwierząt, szczepionek i innych produktów biologicznych stosowanych u ludzi oraz wyrobów medycznych. Agencja jest również odpowiedzialna za bezpieczeństwo i ochronę dostaw żywności, kosmetyków, suplementów diety, produktów elektronicznych emitujących promieniowanie oraz za regulację wyrobów tytoniowych.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Obecnie 29,7% konsumentów regularnie kupuje w promocjach 20-40% żywności. Główni...

Zyskuje rynek najmu długoterminowego [RAPORT EFL] Pomimo rozwoju różnych środków...

W październiku odbyło się spotkanie zorganizowane przez Copa-Cogeca, w którym uc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę