Jeden z wiodących producentów nabiału w Indiach, Creamy Foods zlokalizowany w Uttar Pradesh, właściciel marki Madhusudan, zainwestował w nowy zakład. Nowa fabryka będzie jedną z największych tego typu w Indiach. Umowa podpisana w lutym 2020 r., jest w końcowej fazie realizacji.
Creamy Foods produkuje szeroką gamę produktów mlecznych w swoim zakładzie przetwórczym w Khurja, Uttar Pradesh, w tym mleko, ghee, paneer, śmietanę, maślankę i mleko w proszku. Kluczem do zawarcia nowego kontraktu była dotychczasowa współpraca oraz doświadczenie GEA w pracy z podobnymi zakładami posiadającymi linie UHT w regionie Azji i Pacyfiku.
Zakres prac obejmuje dostawę kompletnej linii UHT z autorską technologią bezpośredniej infuzji parowej. Linia będzie miała wydajność przetwarzania mleka na poziomie 15 tys litrów na godzinę, co czyni ją jednym z największych samodzielnych zakładów mleczarskich UHT w indyjskim sektorze mleczarskim. Nowy zakład będzie efektywny środowiskowo: będzie posiadał możliwość odzysku ciepła około 88% w całym cyklu, co pozwoli obniżyć koszty działania.
– Doceniamy innowacyjne i zrównoważone technologie GEA i jesteśmy bardzo zadowoleni z wydajności sprzętu do przetwórstwa mleka dostarczanego w przeszłości. Z tego powodu jesteśmy przekonani, że wybraliśmy właściwego partnera dla naszego nowego zakładu – powiedział Amit Agarwal, Dyrektor Zarządzający Creamy Foods.
Około 34% spożycia mleka płynnego na świecie to UHT, a Azja i Pacyfik to jeden z trzech największych regionów, w którym konsumpcja rośnie. Po zapakowaniu produkt ma okres przydatności do 9 miesięcy w temperaturze otoczenia, dzięki czemu jest praktyczny zwłaszcza tam, gdzie dystrybucja w łańcuchu chłodniczym jest trudna do utrzymania.
Forum Mleczarskie