Japońscy naukowcy zdecydowali się zastosować białko zawarte w jajach w laboratoryjnych metodach pozyskiwania wodoru, źródła tak zwanej czystej energii elektrycznej czyli bez wykorzystania surowców kopalnych.
W opinii przedstawicieli azjatyckich badaczy korzystne okazało się użycie białka jaj jako narzędzia w procesie produkcji wodoru. Do tej pory, w produkcji laboratoryjnej największą przeszkodą były zakłócenia spowodowane zbyt dużą swobodą przemieszczania się cząsteczek w cieczy. Rozwiązanie przyniosło białko zawarte w jajach, które wykorzystano do budowy kryształów pozwalających na unieruchomienie cząsteczek.
Nowe analizy badawcze są jednym z etapów dążenia do ostatecznego wypracowania wydajnej i szybkiej metody produkcji wodoru z wody.
Wodór postrzegany jest jako paliwo przyszłości. Zdaniem specjalistów, jego spalanie jest neutralne dla środowiska i nie generuje tak szkodliwych dla atmosfery emisji związków, pyłów i gazów jak surowce kopalne. Reakcja z tlenem powoduje produkcję energii elektrycznej , tylko z uwolnieniem wody i ciepła.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz