Dzięki szybkiej reakcji władz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz zastosowaniu odpowiedniego podejścia do kwestii obrotu żywnością w ramach realizowanego „Programu dla szkół' nie dopuszczono do zmarnowania setek ton produktów.
„Program dla szkół” to działanie delegowane z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Celem programu jest dostarczanie do szkół świeżej i zdrowej żywności – owoców, warzyw i produktów mlecznych.
W związku z panującą w Polsce epidemią szkoły i placówki oświatowe zostały zamknięte, a dostawy żywności realizowane w ramach „Programu dla szkół" wstrzymane. Dostawcy mieli w swoich magazynach nadwyżki żywności, które mogły ulec zepsuciu. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na wniosek ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego podjęła decyzje zapobiegające zmarnotrawieniu jej. Równocześnie ARiMR otrzymała od Komisji Europejskiej zgodę na realizację takich działań.
Dostawcy działający w ramach „Programu dla szkół” przekazali blisko 360 ton produktów szpitalom, policji, wojsku, innym służbom mundurowym oraz organizacjom charytatywnym, które dystrybuowały je dalej, np. do Domów Pomocy Społecznej.
Z informacji przekazanych przez jednostkę wdrażającą (KOWR) wynika, że wszyscy dostawcy zagospodarowali swoje produkty. Łącznie do potrzebujących trafiło blisko 360 ton żywności.
ARiMR