Wynegocjowane przez Polskę akcesyjne warunki dla polskiego rolnictwa są pod wieloma względami niekorzystne - mówił wczoraj Andrzej Lepper, wicepremier i minister rolnictwa na konferencji prasowej. Chodzi tu o kwestie kwot mlecznych, nadmiernych ...
- Gdybyśmy jedli nasze tradycyjne produkty, bylibyśmy zdrowsi. Prawdziwa polska szynka to taka, gdzie w procesie produkcji z 1 kg mięsa otrzymuje się około 0,8 kg wyrobu, a nie jak czasami bywa z 1 kg mięsa – 2 kg szynki – powiedział ...
Najważniejszym zadaniem w tym roku dla Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Łowiczu jest modernizacja warsztatów szkolnych przez wykonanie remontów i modernizacji oraz uzupełnienie wyposażenia dydaktycznego
Zasady polityki państwa wobec biopaliw, a także sposoby regulowania rynku tych surowców zawierają trzy poselskie projekty ustaw o biopaliwach. Zgłosili je posłowie z SLD, PiS i Samoobrony
Sześć polskich województw to najbiedniejsze regiony Unii Europejskiej - wynika z opublikowanych w czwartek danych unijnego urzędu statystycznego Eurostat. Najbiedniejsza jest Lubelszczyzna, gdzie PKB na jednego mieszkańca wynosi (w zaokrągleniu) 33 ...
Do 17 maja 2006 r. do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wpłynęło 1 425 900 wniosków o dopłaty bezpośrednie. Oznacza to, że złożyło je 95,88 proc. rolników, którzy ubiegali się o płatności w 2005 r
Choć nie wszyscy o tym wiedzą, produkty inżynierii genetycznej są obecne na rynku i mają coraz szersze zastosowanie. Czy Polska jest w stanie naprawdę uchronić się przed wprowadzaniem GMO?
Komisja Europejska dała w tym roku naszym łowcom limit 15,3 tysięcy ton. - To mało - pienią się armatorzy i łowią dorsze w najlepsze. Nieoficjalnie wiadomo, że więcej niż mają określone w limitach połowowych - pisze Głos Szczeciński
Wreszcie mamy swoje ministerstwo - mówią niemal zgodnie organizacje rybackie. Są jednak i tacy, dla których tworzenie nowego resortu wprowadzi tylko niepotrzebne zamieszanie
>- Pewien piekarz oświadczył ostatnio, że bardziej opłaca mu się karmić ryby niż ludzi. Bo jak daje chleb stołówce, to do tego dopłaca - alarmuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności dostarczającej rocznie 45 tys. ton jedzenia ...