W siedzibie Ministeria Rolnictwa i Rozwoju Wsi w piątek 15 grudnia spotkali się członkowie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi. Celem spotkania było przede wszystkim podsumowanie tegorocznego sezonu hodowlanego oraz omówienie wspólnych działań związanych z zaopatrzeniem w pasze i środki produkcji oraz promocją gęsi . Uczestnicy spotkania , którego gospodarzem był Józef Gruszczyk, prezes zarządu PZH i PG zapoznali się również systemem finansowania rolnictwa i obszarów wiejskich w latach 2007 – 2013 oraz obowiązującymi aktami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego.
Zdaniem Józefa Gruszczyka mięso gęsie jest doskonałym przysmakiem ciągle jeszcze niedocenionym przez rodzinnych konsumentów a niezwykle cenionym na Zachodzie Europy. Dlatego też cała rodzima produkcja gęsi trafia na eksport . Głównym odbiorcą mięsa gęsiego z Polski są Niemcy. Polska gęś Owsiana to jeden ze sztandarowych produktów polskiego drobiarstwa . Jej walory smakowe im zdrowotne powodują, że od lat znajduje uznanie wśród nabywców na całym świecie.