Podajemy za portalem bezpiecznewarzywa.pl: 8 i 9 września br. na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się konferencja „Żywność i żywienie w XXI wieku” (Food and nutrition in 21st century). Zorganizowana została w ramach Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.
Konferencja składała się z trzech sesji, dotyczących zrównoważonego łańcucha zaopatrzenia w żywność, jakości i bezpieczeństwa żywnościowego oraz żywienia a zdrowia i jakości życia europejskich konsumentów.
Jednym z głównych celów, jaki przyświecał organizatorom, było zidentyfikowanie głównych zagrożeń dla europejskiej bio-gospodarki w świetle polityki Unii Europejskiej. Tematem obrad były zatem zagrożenia dla przemysłu spożywczego, rolnictwa, bezpieczeństwa żywnościowego i jakości żywności, a także wpływu diety na zdrowie i jakość życia europejskich obywateli. Poruszone zostały również kwestie związane ze zidentyfikowaniem głównych światowych trendów w nauce o żywności i żywieniu oraz opracowania zaleceń dla europejskiej polityki naukowej.
W wydarzeniu wzięli udział uczestnicy z całej Europy: naukowcy, politycy, przedstawiciele przemysłu czy organizacji konsumentów. Konferencja zorganizowana była w formie sesji panelowych, podczas których inicjowane były dyskusje.
Organizatorami konferencji byli: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Patronat merytoryczny nad konferencją sprawowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.