FAMMU/FAPA podaje, że chiński rząd postanowił o przeprowadzeniu kolejnego skupu interwencyjnego mrożonego mięsa wieprzowego w celu ustabilizowania sytuacji rynkowej.
Wzrost krajowej produkcji trzody chlewnej doprowadził do tendencji spadkowej cen, która prawdopodobnie utrzyma się również w nadchodzących miesiącach. W kwietniu br. stosunek cen trzody do cen kukurydzy spadł w Chinach poniżej progu rentowności produkcji 6:1. Rząd rozpoczął wówczas serię interwencyjnych zakupów mięsa, aby uniknąć drastycznych wahań cen.
W czerwcu i lipcu br. notowania wieprzowiny nieznacznie wzrosły. Obecna sytuacja na chińskim rynku mięsa wieprzowiny jest odwróceniem tendencji ubiegłorocznej, gdy ceny wzrosły we wrześniu do 26,3 CNY /kg (4,2 USD/kg). Wysokie ceny zachęciły rolników do zwiększenia poziomu produkcji.
Według krajowego biura statystycznego, w pierwszej połowie 2012 r. w Chinach wyprodukowano 25,8 mln ton wieprzowiny - o 6 proc. więcej niż przed rokiem. Na początku sierpnia br. ceny hurtowe tego gatunku mięsa obniżyły się do 19,82 CNY/kg (3,1 USD/kg) wobec 24,5 CNY/kg (3,9 USD/kg) notowanych na początku roku.