Główny Lekarz Weterynarii informuje, że 27 sierpnia 2014 roku otrzymał pismo Państwowej Służby Weterynaryjnej i Fitosanitarnej Ukrainy z dnia 22 sierpnia 2014 roku oficjalnie potwierdzające zaniesienie zakazu wywozu na Ukrainę mięsa wołowego bez kości pochodzącego z mięśni szkieletowych (oprócz mięsa odkostnionego mechanicznie).
Zmieniły się też ukraińskie przepisy dotyczących zatwierdzania do eksportu polskich zakładów ubiegających się o eksport swoich produktów na rynek ukraiński. Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Ukrainy z dnia 1 kwietnia 2014r. Nr 118 w sprawie uznania równoważności systemów kontroli produkcji i obrotu produktów i surowców pochodzenia zwierzęcego Unii Europejskiej, zakłady produkujące środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, posiadające weterynaryjny numer identyfikacyjny i mające prawo do umieszczania swojej produkcji na rynku Unii Europejskiej mogą eksportować swoją produkcję na rynek Ukrainy.
Jak podkreśla Inspekcja Weterynaryjna oznacza to, że zakłady wyrażające chęć eksportu na rynek Ukrainy, nie muszą być wcześniej kontrolowane przez inspektorów Ukrainy, jak również nie muszą posiadać decyzji administracyjnej zatwierdzającej do eksportu wydanej przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Zakłady te podlegają jedynie kwalifikacji do wywozu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz powinny spełniać wymagania sanitarno-weterynaryjne Ukrainy .