OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zbyt tanie kurczaki z Ukrainy?

19 listopada 2014
Jak podaje ,,Puls Biznesu'', branża drobiarska w Polsce zaczyna się martwić. Ceny na Ukrainie, nawet z cłem, są niższe niż w Polsce, a moce produkcyjne są nieporównywalnie większe.
Polscy producenci obawiają się przedłużonych kontyngentów a bezcłowy eksport do UE oraz o połowy tańszej hrywny. Jak wynika z danych PwC, Ukraińcy mogą bezcłowo przywieźć rocznie do UE m.in. 950 tys. ton pszenicy, 36 tys. ton mięsa drobiowego, 8 tys. ton mleka, śmietany i jogurtów.

Kazimierz Pazgan, prezes Grupy Konspol twierdzi, że polscy producenci nawet bez kontyngentów już są drożsi od producentów ukraińskich. "Filet drobiowy z Ukrainy bez cła, czyli w ramach bezcłowego kontyngentu, kosztuje około 6 zł za kg, a z cłem około 10 zł. Natomiast w Polsce koszt wytworzenia wynosi około 12 zł" - tłumaczy gazecie Pazgan.

Skala produkcji pojedynczych ukraińskich zakładów drobiarskich jest nieporównywalna z naszą. W Kijowie działa największa fabryka w Europie z produkcją na poziomie 600 tys. ton rocznie, podczas gdy Polska produkuje 1,8 mln ton.


POWIĄZANE

Nie każda wyprawa w góry zaczyna się od ciężkiego plecaka i marszu pod górę. Cza...

czy można zrobić milionowy zasięg postem o wafelkach? Anna Siłaczuk pokazuje, że...

Andre Negreiros, lider działu handlowego Corteva Agriscience w Europie Środkowej...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę