FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2011/2012 produkcja owoców cytrusowych w Maroku oszacowana została na 1,866 mln ton, w tym 949,0 tys. ton to zbiory pomarańczy, 764,0 tys. ton mandarynek oraz 154,0 tys. ton łącznie cytryn, limonek i grapefruitów. Tym samym tegoosezonowe zbiory będą o 6 proc. wyższe wobec wielkości z poprzedniego sezonu kiedy to produkcja zamknęła się wielkością 1,755 mln ton.
Największy obszar upraw cytrusów Maroku obejmują pomarańcze - łącznie 45,5 tys. ha z całkowitej powierzchni 96,1 tys. ton przeznaczonej na uprawę cytrusów w tym kraju. Sporą powierzchnię stanowi również uprawa mandarynek - 42,1 tys. ha.
W okresie od października 2011 do końca maja bieżącego roku marokańscy eksporterzy wysłali poza granicę 343,4 tys. ton mandarynek oraz 102,3 tys. ton pomarańczy, a także nieco ponad 5,5 tys. ton cytryn - łącznie w omawianym okresie 8 miesięcy Maroko wyeksportowało 451,2 tys. ton
owoców cytrusowych wobec 529,3 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Największym importerem pozostaje od lat Rosja, która w omawianym okresie od października do końca maja zaimportowała łącznie 197,2 tys. ton marokańskich owoców, spore ilości trafiły na unijny rynek - 83,7 tys. ton oraz do Kanady - 41,5 tys. ton.