Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zakopane: Oscypkowa walka o podróbki

19 sierpnia 2005

Walka o oscypka rozgorzała na zakopiańskich Krupówkach. Bacowie twierdzą, że sprzedawane tam sery są produkowane z mleka krowiego, a prawdziwe oscypki powinny być wytwarzane w bacówkach – wyłącznie z mleka owczego.

W Zakopanem wybuchło zamieszkanie. Tytuły lokalnych gazet mówią o „wielkim fałszerstwie na Krupówkach”. Sprzedawcy jednak bronią się, że na straganach wystawione są zarówno sery owcze, jak i krowie, a turyści wiedzą, który jest który. - Te z mleka krowiego są o wiele tańsze. To jest wybór turystów, czy chcą kupować podróbki, czy porządne sery z szałasu - tłumaczą handlujący oscypkami.

Bacowie przyznają, że odróżnienie sera owczego od tego z domieszką mleka krowiego może być trudne. Jednak dopóki oscypek nie zostanie zarejestrowany w Unii Europejskiej jako produkt regionalny, nie będzie można mówić o podróbkach.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę