Za 20 lat drób będzie najpopularniejszym mięsem na świecie
31 maja 2010
Analizy Rabobank wskazują, że konsumpcja mięsa drobiu na świecie w ciągu najbliższych 20 lat będzie najwyższa spośród wszystkich gatunków mięsa - podaje FAMMU/FAPA.
Spożycie wieprzowiny będzie w tym czasie rosło o ok. 2 proc., wołowiny o ok. 1 proc., a drobiu o 2,5-3 proc. rocznie. Chociaż w ciągu najbliższych kliku lat wieprzowina pozostanie najchętniej konsumowanym gatunkiem mięsa, w kolejnym okresie jej miejsce zajmie drób.
W ciągu nadchodzących 20 lat spożycie mięsa na świecie wzrośnie o 20 proc., z czego 65 proc. będzie stanowił popyt Chin i Indii. Brazylia, światowy potentat mięsny, będzie jednak musiała sprostać pozataryfowym (technicznym) barierom w handlu, presji dotyczącej warunków zatrudnienia w przemyśle mięsnym oraz zwiększonym wymogom z zakresu ochrony środowiska.