FAMMU/FAPA podaje, że sierpień br. był kolejnym miesiącem, w którym Amerykanie zwiększyli eksport mięsa wołowego. Wartość wyeksportowanej wołowiny wyniosła 514,2 mln USD (wzrost o 37,6 proc.), natomiast wielkość handlu ukształtowała się na poziomie 116,4 tys. ton (wzrost o 25,7 proc.).
W pierwszych dziewięciu miesiącach USA wyeksportowały łącznie 857,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 26 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość wyeksportowanego mięsa zwiększyła się o 39 proc. do 3,6 mld USD. W omawianym okresie największym odbiorcą amerykańskiej wołowiny był Meksyk (około 170 tys. ton, wzrost o 6 proc.) oraz Kanada (131 tys. ton, wzrost o 33 proc.). Eksport do krajów Bliskiego Wschodu zwiększył się o 37 proc. do ponad 113 tys. ton, natomiast do Korei Południowej oraz Japonii wzrósł odpowiednio o 49 proc. do 110 tys. ton oraz o 38 proc. do 109 tys. ton.