Po pierwszych jedenastu miesiącach 2010 roku wywóz serów ze Szwajcarii by większy niż w tym samym przedziale czasowym 2009 roku o 2,5 proc. W okresie tym ten jeden z najważniejszych partnerów handlowych UE wyeksportował niemal 57 tys. ton tych przetworów mlecznych, rok wcześniej było to zaledwie 55,6 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
W samym listopadzie 2010 roku wywóz serów był o 6,8 proc. wyższy niż w tym samym miesiącu poprzedniego roku osiągając wartość 7,4 tys. ton.
Od początku stycznia do końca listopada roku 2010 największy wzrost eksportu względem poprzedniego roku do 4,2 tys. ton odnotowano na świeżym serze (61%), natomiast wywóz twardego sera, który stanowi największą część w eksporcie tej grupy produktów wzrósł nieznacznie, o 0,3 proc. do wartości 31,6 tys. ton.
Największym importerem szwajcarskiego sera nadal pozostają Niemcy, którzy w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2010 roku sprowadzili ze Szwajcarii 19,7 tys. ton tych produktów - ok. 34,6 proc. całego szwajcarskiego wywozu. Dużo importowali także Włosi (ponad 12,9 tys. ton) i Francuzi (ok. 5,6 tys. ton). Odnotowano także 5,8 proc. zwyżkę importu serów do Szwajcarii, wielkość importu po 11 miesiącach 2010 roku wynosiła niemal 39,7 tys. ton