Jak podaje FAMMU/FAPA, w tygodniu poświątecznym ceny żywca wieprzowego na rynku unijnym wykazywały trend wzrostowy. W największym stopniu trzoda podrożała na rynku brytyjskim (o 3 proc.) i włoskim (o 2,9 proc.). Wzrost cen zanotowano również w Holandii (o 2,7 proc.), Niemczech (o 2 proc.), Austrii (o 2,2 proc.) i Belgii (o 1,6 proc.).
W ciągu tygodnia notowania nie uległy zmianie jedynie w Hiszpanii, Francji, Danii i Szwecji. Wzrost cen został spowodowany m.in. opublikowaniem raportu USDA, który przewiduje w 2011 r. prawie 7 proc. wzrost globalnego importu mięsa wieprzowego, głównie ze względu na wzmożone zapotrzebowanie ze strony Korei Płd., Chin, Japonii i Rosji.
Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce w tygodniu do 24 kwietnia br. wynosiły 4,54 zł/kg, obniżając się w stosunku do poprzedniego tygodnia o 0,5 proc.