Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wyprodukujemy więcej zagęszczonego soku jabłkowego

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że tegoroczna sytuacja na krajowym rynku koncentratu jabłkowego będzie kształtować się pod wpływem podaży surowca, jak też pod wpływem sytuacji popytowej na rynkach światowych. W Polsce według danych GUS zbiory jabłek mają być wyższe niż w roku poprzednim. Sprzyjać to może zwiększeniu się tegorocznej produkcji zagęszczonego soku jabłkowego w kraju.
Dodatkowo przy niekorzystnej sytuacji na rynku owoców deserowych, związanych z rosyjskim embargiem w bieżącym roku, relatywnie więcej jabłek może trafić do przerobu przemysłowego, co może wpłynąć na przyspieszenie dynamiki tego wzrostu. Ponadto podaż na rynku UE może zwiększyć się w wyniku wzrostu zbiorów jabłek w krajach UE poza Polską. Ponadto import zagęszczonego soku z jabłek z Ukrainy do krajów Wspólnoty nabiera dynamiki wzrostowej. Według danych Eurostat-u w pierwszej połowie br. sprowadzono z tego kraju 52 tys. ton ZSJ tj. o 37 proc. więcej niż przed rokiem.
W wyniku uwarunkowań podażowych ceny koncentratu jabłkowego w krajach Unii Europejskiej mogą utrzymywać się na relatywnie niskim poziomie w sezonie 2014/2015. Według notowań Foodnews cena polskiego koncentratu (Brix 70) w połowie sierpnia br. wynosiła 0,75 euro/kg i była o 29 proc. niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem oraz najniższa od lipca 2010 roku.
Szansą na poprawę sytuacji cenowej i problemów z wysoką podażą koncentratów w Europie jest możliwość eksportu do Stanów Zjednoczonych. Zainteresowanie USA koncentratem z Europy w pierwszej połowie 2014 roku wzrosło, choć w dalszym ciągu wolumen sprzedaży na ten rynek pozostawał niewielki. Według Eurostatu od stycznia do czerwca do USA wyeksportowano z Unii 6,5 tys. koncentratu czyli dwukrotnie więcej niż przed rokiem. Dalszemu wzrostowi sprzyjać będzie przede wszystkim wysoka konkurencyjność cenowa koncentratu europejskiego. Ceny na poziomie 1 USD/kg są korzystniejsze od cen koncentratu z Chin (1,3 USD/kg). Ponadto produkcja jabłek w USA wpłynąć może na obniżenie produkcji koncentratu i wzrost zapotrzebowania na tamtejszym rynku. Ograniczone będą natomiast możliwości importu z Chin, które w tym roku także zanotują spadek produkcji. To z kolei może oznaczać wzrost cen na rynku chińskim i dalsze osłabianie się konkurencyjności koncentratu z tego kraju.
Oczekuje się że niekorzystna sytuacja cenowa będzie negatywnie oddziaływać na funkcjonowanie przedsiębiorstw sektora produkcji soków zagęszczonych z jabłek w bieżącym sezonie. Z drugiej strony można spodziewać się, że koszty surowca w tym roku również mogą być niższe. Wysoka produkcja jabłek wpłynąć może bowiem z dużym prawdopodobieństwem na spadek cen jabłek do przetwórstwa.



POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę