Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wojewódzki finał XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”

24 lipca 2015
Dnia 19 lipca br. w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce odbył się Wojewódzki finał XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski w Lublinie przy współudziale Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. W części oficjalnej wzięli udział: Sławomir Sosnowski marszałek województwa lubelskiego, Izabela Byszewska prezes Polskiej izby produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Anna Fic – Lazor dyrektor Muzeum Zamoyskich w Kozłówce. Patronat honorowy objął Krzysztof Hetman europoseł, a patronaty medialne Radio Lublin oraz Dziennik Wschodni.

W festynie wzięli udział producenci rolni, przetwórcy, przedsiębiorcy i zakłady produkcyjne, którzy wytwarzają produkty, wyroby wędliniarskie i cukiernicze oraz przetwory owocowo – warzywne w sposób tradycyjny, posiadające wyjątkowe walory smakowe i użytkowe. W rywalizacji konkursu na najlepsze produkty regionalne, stanęło ponad 150 produktów i 14 zestawów obiadowych – od osób prywatnych, z gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i lokalnych organizacji, pensjonatów i małych zakładów rzemieślniczych.

W tym samym czasie odbywały się pokazy kulinarne i sprzedaż przygotowanych na tą okazję produktów. Można było degustować między innymi pejzankę (Paysankę) – zupę, którą niemal 90 lat temu jedli goście weselni Michała i Marii Zamoyskich. Wyłonieni laureaci konkursu regionalnego wezmą udział w konkursie ogólnopolskim, którego Wielki Finał i wręczenie nagród „Perła 2015” odbędzie się dnia 20 września 2015 r w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Uczestniczący w festynie przedstawiciele Agencji wzięli udział w pracach komisji oceniającej potrawy i wyroby kulinarne oraz cukiernicze. Pracownicy prowadzili także stoisko informacyjno – konsultacyjne. Dyrektor ARR Oddziału Terenowego w Lublinie ufundował nagrody dla finalistów konkursu. Nagrody, sprzęt AGD, otrzymali wytwórcy w kategorii produkty mleczne za ser z czarnuszką, kategorii miody za miód lipowy, w kategorii produktu i przetwory mięsne  za kiełbasę bełżycką.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę