Jak podała FAMMU/FAPA, w okresie od początku stycznia do końca lipca bieżącego roku Włosi wyeksportowali łącznie 2,269 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa o łącznej wartości 2,078 mld euro. Dla porównania w analogicznym okresie roku 2011 eksport ten był o 0,6 proc. większy w ujęciu ilościowym i o 2,5 proc. niższy w ujęciu wartościowym.
W tym samym okresie pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku Włosi zaimportowali 1,932 mln ton owoców i warzyw za sumę 1,629 mld euro. Zakupy we wspomnianym okresie były więc o 2,7 proc. mniejsze wobec tego samego okresu przed rokiem i o ponad 8 proc. tańsze.
Spośród wyeksportowanych włoskich świeżych produktów ogrodnictwa największą ilość stanowiły świeże owoce z wynikiem 1,32 mln ton, ponadto spore ilości to wyeksportowane warzywa świeże - ponad 721,0 tys. ton. W imporcie do Włoch dominowały świeże warzywa - niecałe 809,0 tys. ton oraz owoce tropikalne z wynikiem ponad 476,0 tys. ton.