Ptak_Waw_CTR_2024

Włosi wyeksportują więcej warzyw i owoców

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, w okresie od początku stycznia do końca lipca bieżącego roku Włosi wyeksportowali łącznie 2,269 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa o łącznej wartości 2,078 mld euro. Dla porównania w analogicznym okresie roku 2011 eksport ten był o 0,6 proc. większy w ujęciu ilościowym i o 2,5 proc. niższy w ujęciu wartościowym.
W tym samym okresie pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku Włosi zaimportowali 1,932 mln ton owoców i warzyw za sumę 1,629 mld euro. Zakupy we wspomnianym okresie były więc o 2,7 proc. mniejsze wobec tego samego okresu przed rokiem i o ponad 8 proc. tańsze.

Spośród wyeksportowanych włoskich świeżych produktów ogrodnictwa największą ilość stanowiły świeże owoce z wynikiem 1,32 mln ton, ponadto spore ilości to wyeksportowane warzywa świeże - ponad 721,0 tys. ton. W imporcie do Włoch dominowały świeże warzywa - niecałe 809,0 tys. ton oraz owoce tropikalne z wynikiem ponad 476,0 tys. ton.



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę