Jak podała FAMMU/FAPA, w minionym, 2013 roku według najnowszego raportu CSO 'Il commercio Estero In Italia' eksport owoców we Włoszech wyniósł ponad 2,432 mln ton wobec 2,713 mln ton rok wcześniej. Ponadto osobno podano dane dotyczące eksportu owoców cytrusowych, których Włosi wysłali łącznie nieco ponad 235,0 tys. ton w minionym roku wobec 258,6 tys. ton w roku 2012.
Największe ilości owoców świeżych wyeksportowano w roku 2013 do pozostałych państw unijnych - 1,966 mln ton w tym najchętniej włoskie owoce importowali Niemcy - ponad 740,0 tys. ton oraz Francja - 235,0 tys. ton. Poza kraje unijne ponadto wyeksportowano około 134,5 tys. ton owoców do Afryki, 32,8 tys. ton do Ameryki Północnej czy ponad 56,0 tys. ton do państw Bliskiego Wschodu.
Najwięcej Włosi wyeksportowali jabłek - 758,8 tys. ton oraz winogron - 498,3 tys. ton, a także kiwi - 340,8 tys. ton, brzoskwini - 295,9 tys. ton, gruszek - 120,5 tys. ton oraz śliwek - 57,4 tys. ton, truskawek - 16,9 tys. ton i moreli - 15,6 tys. ton. W przypadku eksportu owoców cytrusowych do wszystkich państw członkowskich skierowano ze wspomnianej wielkości 235,0 tys. ton aż prawie 200,0 tys. ton - tu ponownie najwięcej zaimportowali Niemcy - ponad 58,0 tys. ton oraz około 23,3 tys. ton do Szwajcarii.
W eksportowanych z Włoch owocach cytrusowych największe ilości stanowiły minionym roku pomarańcze - 125,2 tys. ton a także niecałe 62,0 tys. ton mandarynek oraz 38,6 tys. ton cytryny.