Jak poinformowała FAMMU/FAPA, w roku 2010 łączne zbiory kalafiorów i brokułów we Włoszech wyniosły 421,8 tys. ton i były o zaledwie 1,2 proc. większe wobec roku 2009. Mniejsza za to o 3 proc. była łączna powierzchnia upraw tych warzyw z 17,3 tys. ha w roku 2009 do 16,8 tys. a w roku 2010. Jednak jak wynika z najnowszych danych w sumie w okresie ostatnich dziesięciu lat łączna produkcja kalafiorów i brokułów uległa w tym kraju zmniejszeniu.
Dla porównania w roku 2000 zbiory te kształtowały się na poziomie 545,8 tys. ton, a łączny obszar upraw to ponad 24,8 tys. ha. Największą redukcję upraw zarówno pod względem powierzchni jak i wolumenu zbiorów odnotowano w roku 2004 - nieco ponad 430,0 tys. ton na powierzchni 17,9 tys. ha.