FAMMU/FAPA informuje, że Fruitimprese opublikowało najnowsze dane dotyczące handlu zagranicznego owocami i warzywami we Włoszech w okresie pierwszych dwóch miesięcy bieżącego roku. W sumie w styczniu i lutym 2012 roku Włosi wyeksportowali łącznie 690,2 tys. ton świeżych owoców i warzyw wobec 646,2 tys. ton rok wcześniej.
W eksporcie jak co miesiąc dominowały owoce świeże - ponad 350,0 tys. ton oraz świeże warzywa - niecałe 219,0 tys. ton.
Mniejszy w porównaniu do analogicznego okresu pierwszych dwóch miesięcy roku 2011 był import owoców i warzyw świeżych - w sumie Włosi zakupili niecałe 496,0 tys. ton wobec 526,4 tys. ton rok wcześniej. W imporcie największe ilości stanowiły przede wszystkim warzywa świeże - niecałe 253,0 tys. ton oraz owoce tropikalne - ponad 126,0 tys. ton.