Wlk. Brytania szuka sojuszników w zniesieniu kwot cukrowych
5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że brytyjski minister rolnictwa i środowiska Owen Paterson rozpoczął rozmowy z francuskim ministrem rolnictwa Stephenem la Foll, których celem jest przekonanie francuskiej strony do zniesienie kwot produkcyjnych na cukier w 2015 roku.
Za takim rozwiązaniem opowiada się Komisja Europejska. Za wydłużeniem kwotowania do 2020 roku opowiedziała się zaś komisja ds. rolnictwa Parlamentu Europejskiego i kraje członkowskie, jak Francja, Niemcy i Polska. Brytyjczycy, którzy są dużymi importerami netto cukru, szukają jednak poparcia dla swojego pomysłu i próbują namówić Francuzów do zmiany zdania.
Brytyjczycy idą nawet krok dalej i chcą liberalizacji importu cukru trzcinowego. Takie posuniecie jest w interesie krajów, które same nie produkują cukru, ale spowodowałoby upadek unijnego sektora cukrowniczego (produkcji cukru z buraków cukrowych).