Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wkrótce czekolada może być limitowana

25 listopada 2011
Z raportu Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (ICTA) wynika, że do połowy wieku czekolada, bez której praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, może stać się produktem tylko dla wybranych.
 
Czekolada to jeden z najpopularniejszych produktów w naszych sklepach. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez batoników.

I choć teraz czekolada jest tak dostępna jak chleb, to jednak wkrótce może się to zmienić.

Niepokojące dane zamieszczono w najnowszym raporcie utrzymywanego przez Fundację Bill'a i Melindy Gates'ów Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (ICTA). Opisano tam bardzo poważny problem z jakim coraz częściej stykają się mieszkańcy zachodniej Afryki.

Mowa o zmianach klimatycznych, a dokładniej o stałym wzroście średniej temperatury powietrza. Jak wynika z badań naukowych do 2050 roku temperatura w takich krajach, jak Ghana czy Wybrzeże Kości Słoniowej, wzrośnie o 2,3 stopnia.

To wystarczy, aby uprawa kakaowca stała się niemożliwa. Z nasion kakaowca wytwarza się kakao oraz masło kakaowe, a z nich z kolei napoje i czekoladę, którą możemy znaleźć w batonach, płatkach na mleko i wielu innych produktach.

Już między 2030 a 2050 rokiem powierzchnia pól nadających się pod uprawę kakaowca zmniejszy się diametralnie, a trzeba pamiętać, że ponad połowa produkcji kakao pochodzi z Afryki.

To sprawi z kolei, że rolnicy będą zmuszeni do przemieszczania się na nowe obszary, a migracja może mieć olbrzymi wpływ na ich jakość życia. Już teraz uprawą kakaowców zajmują się najubożsi mieszkańcy Czarnego Lądu. Często stanowi to dla nich jedyne źródło utrzymania.

Wraz z coraz mniejszą produkcją czekolady, jej cena będzie systematycznie wzrastać. Tymczasem zapotrzebowanie na tą delicję bardzo szybko wzrasta, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Naukowcy proponują genetyczne opracowanie roślin, które mogłyby ostać się coraz trudniejszym warunkom klimatycznym.

Efekt tego będzie taki, że w przyszłości będziemy raczyć się czekoladą sztuczną, coraz bardziej odbiegającą od swojego naturalnego pierwowzoru, choć z pewnością smaczniejszą i jeszcze słodszą.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę