A_BIO_AGRO_950

Wieprzowina w Rosji drożeje

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że po dwóch miesiącach obowiązywania zakazu importu wieprzowiny z UE, ceny tego gatunku mięsa w Rosji gwałtownie rosną.
Ceny hurtowe żywca trzody chlewnej wzrosły od początku roku o 40 proc., przekraczając 100 RUB/kg. Rosyjscy przetwórcy starają się zastąpić importowany surowiec ze źródeł krajowych. Z uwagi na niedostateczną podaż surowca, do produkcji wyrobów gotowych np. kiełbas stosowane są również podroby wołowe i mięso odkostnione mechanicznie, a receptury ulegają zmianom.

Według rosyjskiego związku producentów trzody chlewnej, w styczniu i lutym br. rosyjski import wieprzowiny obniżył się wobec tego samego 2013 r.o 14 proc. do 56 tys. ton.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę