Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że na krajowym rynku mleka od IV kwartału 2011 r. utrzymują się silne wzrostowe tendencje wolumenu skupu mleka. Według danych GUS, w ciągu czterech pierwszych miesięcy tego roku skup wyniósł 3111,9 mln l, tj. był o prawie 11 proc. wyższy w relacji rocznej.
W kwietniu dostawy surowca do mleczarni zwiększyły się o ponad 4 proc. względem marca, kształtując się na rekordowym poziomie 829,8 mln l, tj. o ponad 13 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
- Do tej pory tylko w 2005 r. obserwowano tak wysokie przyrosty towarowej produkcji mleka. Wydaje się jednak, że w II połowie roku dynamika ta może słabnąć, przede wszystkim na skutek obniżek cen skupu mleka, ale też tzw. efektu bazy - skup zaczął mocno rosnąć już w IV kwartale ub. roku.
Spadki cen zbytu większości przetworów mleczarskich zadecydowały o tym, że nadwyżki mleka skierowano przede wszystkim do produkcji serów dojrzewających. W kwietniu zakłady zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 25,4 tys. t serów, tj. o 5 proc. więcej niż w marcu i o aż 27 proc. więcej względem analogicznego okresu ubiegłego roku. Zmniejszono natomiast produkcję masła - o ponad 7 proc. w relacji miesięcznej do 14 tys. t - oraz mleka - o prawie 7 proc. do 217 mln litrów.