FAMMU/FAPA podaje, że październik br. był kolejnym miesiącem, w którym Amerykanie zwiększyli eksport mięsa wołowego. Wartość wyeksportowanej wołowiny wyniosła 452,1 mln USD (wzrost o 20,5 proc.), natomiast wielkość handlu ukształtowała się na poziomie 105,9 tys. ton (wzrost o 10,0 proc.).
W pierwszych dziesięciu miesiącach USA wyeksportowały łącznie 1 mln 73 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 24 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Wartość wyeksportowanego mięsa zwiększyła się o 37 proc. do 4 mld 488 mln USD.
W omawianym okresie największym odbiorcą amerykańskiej wołowiny był Meksyk (około 213 tys. ton, wzrost o 6 proc.) oraz Kanada (159 tys. ton, wzrost o 29 proc.). Eksport do krajów Bliskiego Wschodu zwiększył się o 39 proc. do około 145,5 tys. ton, natomiast do Korei Południowej oraz Japonii wzrósł odpowiednio o 43 proc. do 129,8 tys. ton oraz o 30 proc. do 133,9 tys. ton.