Większy eksport serów i masła z UE w lutym 2011 roku
9 maja 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, według najnowszych danych Komisji Europejskiej, w ciągu dwóch pierwszych miesięcy 2011 roku z krajów Unii Europejskiej wyeksportowano więcej przetworów mlecznych aniżeli w tym samym okresie poprzedniego roku.
Na rynku światowym nadal utrzymuje się wysoki popyt na sery oraz mleko w proszku, odtłuszczone i pełne (OMP i PMP) pochodzące z UE. W samym lutym wywóz serów wzrósł o 2,7 proc. względem stycznia, do 54,3 tys. ton. Nieco niższą dynamiką wzrostu cechowało się masło, którego w drugim miesiącu 2011 roku wyeksportowano 11,2 tys. ton (o 2,4 proc. więcej niż skondensowane w styczniu 2011 r.).
Natomiast największą zniżkę w skali miesięcznej odnotowano w eksporcie odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Eksport tego przetworu mlecznego z krajów UE poza granice wspólnoty był niższy o 3,9 proc. niż w styczniu br. i osiągnął wielkość 34,1 tys. ton. Jednak w ujęciu rocznym
Eksport przetworów mlecznych (luty 2011/ luty 2010) odnotowano 3,6 proc. zwyżkę, a po z UE-27 w 2011 roku (tys. ton) dwóch pierwszych miesiącach bieżącego roku poza UE wywieziono 72,1 tys. ton tego produktu mleczarskiego
Po pierwszych dwóch miesiącach 2011 roku wśród najważniejszych przetworów mlecznych eksportowanych poza UE 10,4 proc. zniżkę względem analogicznego okresu 2010 roku odnotowano w wywozie pełnotłustego mleka w proszku. Na rynki zagraniczne trafiło 70 tys. ton tego przetworu mlecznego, tym samym wyeksportowano go o 2,1 tys. ton mniej niż OMP. Zniżkę odnotowano także w wywozie mleka skondensowanego (-1,3 proc. do 36,9 tys. ton).