Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, w 2010 r. eksport przetworów mleczarskich z UE-27 mierzony w ekwiwalencie mleka osiągnął poziom 14,7 mln t, o 1,7 mln t wyższy niż w 2009 roku. Oznacza to, iż około 11 proc. skupionego przez mleczarnie surowca zostało sprzedane w postaci artykułów mlecznych poza granicami UE. W największym stopniu wzrosła sprzedaż zagraniczna serów oraz OMP, zmniejszyła zaś PMP.
Wstępne dane za 2011 r. wskazują na kontynuację ubiegłorocznych tendencji. W okresie styczeń-luty br. eksport serów zwiększył się o prawie 18 proc. wobec analogicznego okresu 2010 r., OMP o 11 proc., zaś masła o prawie 4 proc.. Obniżył się natomiast wywóz PMP - o około 10 proc..
Import ma śladowe znacznie w unijnych dostawach rynkowych przetworów mleczarskich, a jego udział systematycznie z roku na rok spada.