Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większy eksport przetworów mleczarskich z Unii

18 maja 2011
Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, w 2010 r. eksport przetworów mleczarskich z UE-27 mierzony w ekwiwalencie mleka osiągnął poziom 14,7 mln t, o 1,7 mln t wyższy niż w 2009 roku. Oznacza to, iż około 11 proc. skupionego przez mleczarnie surowca zostało sprzedane w postaci artykułów mlecznych poza granicami UE. W największym stopniu wzrosła sprzedaż zagraniczna serów oraz OMP, zmniejszyła zaś PMP.
Wstępne dane za 2011 r. wskazują na kontynuację ubiegłorocznych tendencji. W okresie styczeń-luty br. eksport serów zwiększył się o prawie 18 proc. wobec analogicznego okresu 2010 r., OMP o 11 proc., zaś masła o prawie 4 proc.. Obniżył się natomiast wywóz PMP - o około 10 proc..
Import ma śladowe znacznie w unijnych dostawach rynkowych przetworów mleczarskich, a jego udział systematycznie z roku na rok spada.



POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę