A_BIO_AGRO_950

Większa produkcja mrożonych warzyw

1 września 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, zgodnie z danymi GUS, że produkcja mrożonych warzyw w zakładach przetwórczych, zatrudniających 50 i więcej osób, w pierwszych siedmiu miesiącach br. wyniosła 257 tys. t i była o 19,1 proc. wyższa w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim.
Jednym z czynników sprzyjających temu wzrostowi były korzystne zbiory warzyw w minionym sezonie. Dynamika wzrostu produkcji może być jednak mniejsza w drugiej połowie roku, gdyż baza surowcowa, ze względu na prawdopodobnie niższe zbiory warzyw w tym roku, może się zmniejszyć. W samym lipcu 2012 r. zakłady te wytworzyły 37,6 tys. t mrożonych warzyw czyli o 10,8% więcej niż w lipcu 2011 roku.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę