biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Więcej przetworów mleczarskich, ale mniej śmietany

5 stycznia 2016
Jak informują eksperci z Banku Gospodarki Żywnościowej, nieznacznie wyższy niż w ubiegłym roku skup mleka przełożył się na wzrost produkcji praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich, poza śmietaną. W okresie styczeń-październik br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały o ponad 9 proc. mniej śmietany niż rok wcześniej. Niemniej, już w samym październiku br. jej produkcja wzrosła o 16 proc. względem września br.

Ze względu na korzystną sytuację na rynkach światowych i wysokie ceny, w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. aż o 17 proc. (do 123 tys. t) zwiększyła się produkcja mleka w proszku.
Więcej wytworzono także serów, zarówno świeżych - o około 3 proc. w relacji rocznej do 307 tys. t - jak i dojrzewających - o ponad 2 proc. do 225 tys. ton. Zaczęła rosnąć również produkcja masła - w październiku wyprodukowano go o około 3 proc. (do 15,6 tys. t) więcej niż we wrześniu br.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę