FAMMU/FAPA podała, że w maju bieżącego roku opublikowano szacunkowe dane tegorocznych zbiorów brzoskwiń, nektarynek i brzoskwiń przemysłowych we Francji. W sumie wstępnie oceniono je na około 265,0 tys. ton, to jest o 15 proc. więcej niż rok wcześniej, ale o 9 proc. mniej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
Łączna powierzchnia upraw tych owoców we Francji to w bieżącym roku 11,0 tys. ha, a największym regionem produkcyjnym jest Languedoc - Roussillon z wielkością tegorocznych zbiorów na poziomie około 106,0 tys. ton czy Riwiera Francuska - niecałe 85,0 tys. ton. Ze wspomnianej wielkości około 265,0 tys. ton owoców pestkowych same tylko brzoskwinie konsumpcyjne stanowią w bieżącym roku 138,0 tys. ton.
W minionym roku Francuzi wyeksportowali 44,4 tys. ton owoców pestkowych, w tym zdecydowaną większość stanowiły brzoskwinie, a z wielkości tej 33,6 tys. ton skierowano na rynek unijny - tu zwłaszcza Niemcy - 12,7 tys. ton oraz Belgia - ponad 10,0 tys. ton, a pozostałe 10,7 tys. ton Francuzi wyeksportowali do państw trzecich.
W przypadku importu owoców pestkowych Francja sprowadziła ich 148,5 tys. ton, w tym 140,4 tys. ton to owoce z innych państw członkowskich. Aż 132,8 tys. ton zaimportowano z samej Hiszpanii.