Jak podała FAMMU/FAPA, prognozowane zbiory cytryn w unijnej „28" w sezonie 2013/2014 to około 1,34 mln ton, czyli o 15% więcej wobec poprzedniego sezonu. Największe spodziewane zbiory to jak co roku Hiszpania z wynikiem około 715,0 tys. ton oraz Włochy - 545,0 tys. ton.
W omawianym sezonie 2013/2014 spożycie świeżych cytryn we wszystkich krajach unijnych oszacowano na nieco ponad 1,4 mln ton wobec 1,32 mln ton sezon wcześniej. Średnie spożycie cytryn na 1 unijnego obywatela w sezonie 2013/2014 powinno więc wynieść około 2,7 kg, a w największej ilości cytrusy te spożywane są przede wszystkim w Grecji.
Unia Europejska to zdecydowany netto importer cytryn - ich import jest czterokrotnie większy niż eksport, a najwięcej cytryn importowane jest z Argentyny - w poprzednim sezonie było to ponad 187,0 tys. ton, Turcji - około 80,0 tys. ton czy z Brazylii i Meksyku. W przypadku eksportu z UE - głównym odbiorcą cytryn pozostaje Rosja oraz Szwajcaria i Ukraina.