FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2011/2012 prognozowana produkcja owoców cytrusowych w Izraelu to około 578,0 tys. ton, o 27 proc. więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy to produkcja z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe oraz choroby drzew odnotowała jeden z najniższych poziomów - 455,0 tys. ton.
W omawianym sezonie 2011/2012 około 181,0 tys. ton (31 proc. udział) owoców cytrusowych zostanie wyeksportowane, 195,0 tys. ton (34 proc. udział) skierowane do przetwórstwa oraz około 202,0 tys. ton skonsumowane bezpośrednio na izraelskim rynku.
W bieżącym sezonie z łącznej ilości zebranych owoców ponad 131,0 tys. ton będzie stanowiła produkcja pomarańczy, niecałe 170,0 tys. ton mandarynek oraz 205,0 tys. ton grapefruitów i 61,0 tys. ton cytryn.