W Stanach Zjednoczonych rosną koszty produkcji wieprzowiny, czego efektem może być zmniejszanie liczebności trzody przez producentów. Może to oznaczać wzrost cen mięsa wieprzowego - podaje onet.pl, za agencją Bloomberg.
Jak wynika z danych Bloomberg News, na które powołuje się portal, stan z 1 marca wykazywał, że 5,745 milion macior zostało zatrzymanych do hodowli, mniej o 0,3 procenta niż rok wcześniej, kiedy liczba ta wyniosła 5,76 milionów. To może być o 0,6 procenta mniej niż trzy miesiące temu.
Rosnący popyt na amerykańską wieprzowinę spowodował w tym tygodniu wzrost cen hurtowych do najwyższego od sześciu miesięcy poziomu. Nawet przy 25-procentowym zeszłorocznym wzroście cen kontraktów terminowych na wieprzowinę producenci niechętnie powiększają trzody, ponieważ niemal dwukrotnie wzrosły koszty pszenicy, która jest głównym składnikiem paszy.
Rząd w piątek przewidywał, że kupujący mogą zapłacić w tym roku aż o siedem procent więcej za mięso wieprzowe. W zeszłym miesiącu prognozy mówiły o wzroście od 5,5 do 6,5 procent.