FAMMU/FAPA podała, że po gwałtownym wzroście cen jaj w UE od stycznia do połowy marca br., kolejne miesiące przyniosły wyraźny trend spadkowy, który jest oznaką dostosowania rynku do nowych warunków i odbudowy produkcji.
Wzrosty cenowe na początku roku były spowodowane luką w podaży spowodowaną wprowadzeniem zakazu sprzedaży jaj z klatek nieudoskonalonych. Do tendencji zwyżkowej przyczyniały się również wysokie tempo wzrostu eksportu do krajów trzecich oraz prognozy spadku produkcji jaj w UE w 2012 r.
W czerwcu średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 149,7 EUR/100 kg - o 5 proc. mniej niż w maju i o 14 proc. mniej niż w kwietniu br., jednak w skali roku była jeszcze prawie o połowę wyższa. W stosunku do rekordowo wysokiego poziomu z marca br. ceny obniżyły się o 23 proc.
W Polsce jaja potaniały w czerwcu o 6 proc. w stosunku do maja do 142,3 EUR/100 kg i stanowiły 95 proc. średniej unijnej.