biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

W Olsztynie odbył się kiermasz tradycyjnej żywności

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że na olsztyńskiej starówce odbył się w sobotę kiermasz tradycyjnej regionalnej żywności. Można było kupić chleby, sery twarogowe, ryby, wędliny i miody.
W zorganizowanym przez samorząd województwa kiermaszu wzięli udział członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Na drewnianych, stylowych straganach można było kupić m.in. chleb na zakwasie i z żurawiną wypiekany w piekarni w Wydminach pod Giżyckiem, czy wędzone ryby z gospodarstwa rybackiego w Swaderkach pod Olsztynem.
Choć ceny nie były niskie, np. mały bochenek chleba z żurawiną kosztował 6 zł, kupujących nie brakowało. Klienci podkreślali przede wszystkim, że kupując regionalne produkty mają pewność, że płacą za dobrą i zdrową żywność.
Certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego mają na Warmii i Mazurach producenci i przetwórcy żywności, a także restauratorzy i właściciele małych gospodarstw agroturystycznych, w sumie ponad 120 podmiotów.
Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Później przystąpiło do niej jeszcze osiem innych województw.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę